Rukiinen Joululimppu



Nyt kokeillaan seuraavanlaista vanhaa ohjetta modatuna. Tehdään jouluista, hieman mehevää makua rukiin lisäksi. Tähän mausteet ja siirappi tai ruokosokeri antaa sen maun jolloin nostatus voi tapahtua normaalinopeudelle eikä sillä haeta makua taikinaan. Tämä ei ole kuitenkaan puhdas ruisleipä vaan enemmän sekasellainen johon rukiista halutaan näköä, makua ja sitä suomalaisuutta. Näitä joululeipiä, kuten Skandinaviassa ei juurikaan missään näy Kroatiassa.

Ohje:

3 dl vettä
1 tl suolaa
1/2 dl siirappia tai ruokosokeria
1 tl kuminaa jauhettuna
1/2 tl korianterinsiemeniä jauhettuna
1/2 tl neilikkaa
1 ps kuivahiivaa
4 dl ruisjauhoja
4-5 dl vehnäjauhoja
0,5 dl oliiviöljyä

Liuota hiiva reilusti kädenlämpöiseen (+40) veteen ja lisää suola, siirappi ja jauhetut mausteet. Lisää jauhot ja vaivaa taikinan hyvin, lisää aivan lopussa viimeisten jauhojen kanssa öljy. Taikinan tulee olla löysähkö mutta kimmoisa. Anna nousta kaksinkertaiseksi. Tee taikinasta pyöreä litteä lätkä ja anna nousta vielä n. 40 min. ja paista uunissa +225 kunnes pinta on saanut väriä ja pohja kumisee kopauttaessa n. 30-35 min.

Nyt, kun olen tätä ensihaukkauksen maistanut, on pakko sanoa jotta nyt on hyvää, todellakin loistavaa leipää.

Kommentit

Suositut tekstit