Tuoreen kalmarin esivalmistus

Kalmari on Välimerellä ihan yleinen. Toki meille suomalaisille eksoottinen otus. Monen kokeilu taitaa tyssätä epätietoisuuteen miten moisia öttiäistä käsitellään jotta saadaan se syömäkuntoon. Homma on kuitenkin ihan yhtä simppeli kuin muikkujen tahi silakan perkuu.
Aloitetaan pistämällä kalmari lonkeroiden takaa niskasta veitsellä poikki. Takaruumiin sisään vain etusormi ja nyhdetään sisukset pihalle. Siellä on myös kirkas lasinvärinen rustolevy jonka tuntee sormissa. Siitä vain etureunasta ote ja se lähtee vetäen pois. Ilman mitään suurempaa vaivaa. Lopuksi tuo putkilomainen takapää vain huuhdotaan vedellä. Hieman siellä voipi mustetta olla. Seuraavaksi otetaan ne lonkerot ja pää, nehän ovat yhdessä. Avataan lonkerot ja siellä keskellä on papukajannokan tyylinen suu. Se lähtee kivuttomasti taas etusormen ja peukalon avustuksella pois. Silmät voipi pullauttaa isommilta pois jos haluaa ja siinä kaikki. Huuhtelu ja ruoan tekoon. Takaosan voi leikata vaikka renkaiksi ja dipata espanjalaistyylisesti friteeraustaikinaan ja friteerata. Tosin se on mielestäni karseaa hyvän raaka-aineen tuhlausta. Grillaamalla tai öljyssä paistamalla saa paljon parempaa. Sen takapään voi myös täyttää vaikka juustomassalla ja sitten grillata tai paistaa. Hyvää tuppaa vain tulemaan.

Kommentit

Suositut tekstit